ΕΣΠΑ banner

Σωματομετρήσεις – αξιολόγηση φυσικής κατάστασης

Οι σωματομετρήσεις βοηθούν στον σχεδιασμό του προγράμματος άσκησης με βάση επιστημονικά δεδομένα. Τις πραγματοποιούμε στην αρχή του προγράμματος άσκησης, κατά τη διάρκεια αυτού και στο τέλος του. Στόχος είναι το συνεχές κίνητρο για τη βελτίωση όλων των παραμέτρων της φυσικής κατάστασης του ασκούμενου.


α) Προσδιορισμός βασικού μεταβολικού ρυθμού (RMR – Resting Metabolic Rate) με σύστημα καταγραφής Fitmate® PRO. Το Fitmate® PRO μας επιτρέπει να εκτελέσουμε το συγκεκριμένο τεστ με ακρίβεια μέσα σε 10-15 λεπτά.

Fitmate Pro


β) Προσδιορισμός καρδιοαναπνευστικής αντοχής (αερόβια ικανότητα – VO2 Max) με σύστημα καταγραφής Fitmate® PRO.  Η VO2 Max είναι η μέγιστη δυνατότητα μεταφοράς και κατανάλωσης οξυγόνου του οργανισμού, κατά την άσκηση αυξανόμενης έντασης. Η προπόνηση στη σωστή ένταση και διάρκεια είναι απόλυτα απαραίτητη για τη γρήγορη επίτευξη των στόχων. Εφόσον έχουμε στα χέρια μας τη μέτρηση VO2 Max και τις ατομικές ζώνες προπόνησης (καύσης λίπους, αντοχής, διαλειμματικής προπόνησης κτλ.), θα μπορούμε πλέον να αναπτύξουμε ένα πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής.


Tanita BC418

γ) Ανάλυση σύστασης σώματος με Tanita® BC-418 MA. Η ανάλυση σύστασης σώματος αφορά στον προσδιορισμό της λιπώδους μάζας συνολικά και τμηματικά (δεξί/αριστερό χέρι, δεξί/αριστερό πόδι, κορμός), της μυϊκής μάζας συνολικά και τμηματικά, καθώς και των σωματικών υγρών.  Οι πληροφορίες που αφορούν στη σύσταση σώματος απεικονίζονται με σχεδιαγράμματα και αριθμούς.


 

δ) Προσδιορισμός κατανάλωσης ενέργειας με το προσεγμένο σύστημα χαρτογράφησης φυσικής δραστηριότητας SenseWear® Αrmband.

SenseWear® Αrmband

Το SenseWear® Αrmband μετρά διάφορες φυσιολογικές παραμέτρους του σώματος, δείχνοντας την πραγματική ενεργειακή κατανάλωση (καύση θερμίδων) που κατέγραψε τη χρονική περίοδο που το φορούσε ο εξεταζόμενος.

Μετρήσιμες Παράμετροι:

  • Συνολική κατανάλωση ενέργειας (θερμίδες)
  • Κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης, εργασίας ή οποιασδήποτε άλλης μορφής φυσικής δραστηριότητας
  • Διάρκεια και ένταση φυσικής δραστηριότητας (METs)
  • Διάρκεια και ποιότητα ύπνου

ε) Πρόγραμμα ελέγχου βάρους με σύστημα καταγραφής Fitmate® PRO. Το Fitmate® PRO περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα για τον καθορισμό του ιδανικού προγράμματος απώλειας – σταθεροποίησης – αύξησης βάρους βασισμένο στην ιδανική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη και στο επίπεδο άσκησης.


στ) Αξιολόγηση όλων των παραμέτρων φυσικής κατάστασης. Με βάση τις σωματομετρήσεις παρουσιάζονται στον εξεταζόμενο επιστημονικά δεδομένα και εκτιμήσεις με στόχο το κίνητρο ως προς τη βελτίωσή τους. Κάθε μία από τις μετρήσεις συγκρίνεται με τις φυσιολογικές τιμές και ταξινομείται σε μία διαβαθμισμένη κλίμακα.